Cu si despre bratari

Istoria bijuteriilor, asa cum am aflat eu pana acum, incepe cu podoabe purtate pentru a demonstra ca ai un rang social inalt si ca nu te amesteci cu “lumea de jos”. In ziua de azi bijuteriile sunt purtate de oricine, indiferent de avutie sau rang, se fac din aproape orice material estetic (daca nu e estetic, se face estetic :P) si se poarta la absolut orice ocazie (chiar si la jogging :D). Ultimul accesoriu ramas din istoria bijuteriilor pe care v-am prezentat-o cu ajutorul autorilor articolelor (sursa fiecarui articol specificata la sfarsitul acestuia + link) este bratara – o minune (parerea mea) in lumea oamenilor de care prea putine persoane se lipsesc. Iata mai jos un mic istoric.

“Bratarile si banderolele, desi de forme si modele diferite, erau egale in antichitate. Ambele nume au radacini romane, a brachium insemnand brat si au fost purtate pe incheietura, in timp ce banderola a fost purtata pe partea superioara a bratului. Aceste ornamente au fost purtate initial ca dovezile ale avutiei, chiar de catre cele mai salbatice rase si au fost deosebit de favorizate in est.

Cele mai vechi bratari vestice dateaza din epoca bronzului. Cele mai multe dintre aceste bratari antice din aceasta perioada erau facute din bronz si erau decorate cu modele geometrice. Bratarile de aur erau simple si foarte rar ornamentate. Bronzul a fost folosit si mai tarziu in special in Insulele Britanice. Britanicii purtau bratari extrem de masive, deseori aurite si smaltuite.

Bratarile romane au luat multe forme. Bratara spin era o bratara purtata de femeia romana pe mana stanga mai sus de cot. Razboinicii romani purtau banderole de aur in lupta pentru asi proteja partea superioara a bratului, dar si ca modalitate de a impresiona adversarul. Bratarile sarpe erau cunoscute purtatorilor de toate varstele, si au fost raspandite prin ordonante romane. Aceste bratari terminate in capete de serpi se spune ca au fost copiate de la greci.

Cele mai vechi bratari cunoscute au fost purtate in est. Semnificatia lor era insemnul regal de stat al purtatorului, dar atunci cand bratarile au ajuns in Europa si-au pierut aceasta semnificatie.

Bratarile nu au fost cunoscute in Europa, cu exceptia perioadei imperiului roman, pana dupa caderea puterii si influentei bizantine. Calugarii aurari si argintari din evul mediu au utilizat putin bratarile. Cele cateva bratari purtate constau intr-un design foarte simplu. Intr-o vreme a acestei ere bratarile erau considerate efeminate si considerate podoabe care discriminau barbatii.

Incepand cu secolul al XVII-lea bratarile au fost asortate cu stilul altor bijuterii. Ele au fost concepute impreuna cu medalioane si pietre fixate impreuna in inele si lanturi. S-au purtat de multe ori impreuna cu coliere din benzi de catifea, cu bijuterii sau catarame cu medalioane. Pentru acestea s-au folosit materiale cum ar fi coralul, otelul si chiar lava.”

Sursa articol: Aureliaioana’s blog

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s